Starší přípravka - ohlédnutí se za sezónou

14.11.2018 19:23

Na jaře jsme hráli ještě soutěž mladších přípravek. Bohužel máme ročníkově nevyrovnanou základnu dětí, kde rozdíl nejmladšího a nejstaršího jsou 4 roky, a proto jsme museli kvůli třem dětem přihlásit pro letošní podzim již soutěž starších přípravek, a to i přes to, že větší část je věkově ještě v kategorii mladších přípravek.
Na výsledcích utkání celého podzimu je to tak velmi znát, neboť rozdíly ve skóre zápasu jsou někdy obrovské. Výsledky pro mě osobně nejsou důležitou věcí. Myslím, že by to tak v mládežnických kategoriích v očích trenérů mělo být. I když narážím na spousta kolegů, kteří od mala vedou děti k tomu, že neexistuje jiná cesta než cesta k vítězství. Děti se učí principům fotbalu, pravidel a určité zodpovědnosti vůči svým povinnostem a povinnostem vůči týmu a nějakém herním týmovém výkonu se zde ještě nemůžeme ani bavit. Chci, aby se děti hrou bavily a na zápasy se těšily. Aby se nebály během utkání samy přemýšlet a vymýšlet nová řešení. Je velmi jednoduché křičet nahraj – utíkej – vystřel z pozice trenéra. Ale nemáme „autíčka na ovládání“.
Pokud v zápase dostaneme deset branek, ale vidím kličku nebo střelu levou nohou u hráče, který má silnější zrovna tu pravou, neústupnost před soupeřem o hlavu větší či bojovnost těch nejmenších, je tohle pro mě vítězný zápas.
Výsledkově to tedy nevypadá za podzim nejlépe, ale i tak máme za sebou veliký kus práce a děti mají opravdu „odmakáno“. Jsem velice rád, že na tréninky, které máme třikrát týdně, chodí děti poctivě a málokdy trénink vynechají.
Všem, kteří se kolem mládežnického fotbalu točí velice děkuji za spolupráci, neboť bez jejich pomoci by to opravdu nebylo možný

 

Jan Crhonek